امروزه باتوجه به پیشرفت تکنولوژی و ساخت وسایل جدید رفاهی جدید، کمتر ساختمان هایی را مشاهده می کنید که از درب های اتوماتیک استفاده نشود. این درب ها با جز اصلی آنها یعنی جک های پارکینگی به حرکت در می آیند.
جک های پارکینگی انواع مختلفی دارند که متناسب با نیاز ساختمان مربوطه انتخاب می شوند. به طور مثال برای درب پارکینگ ساختمان مسکونی چه مدل جک هایی مناسب است و در انتخاب آن به چه چیزهایی باید توجه داشت؟
درب اتوماتیک لولایی انواع مختلفی دارد که از جنس های گوناگونی ساخته می شود اما برای انتخاب، چند نکته قابل توجه و مهم وجود دارد که در زیر به آنها اشاره می کنیم:
• وزن هر لنگه درب
• میزان جمعیت ساختمان، تعداد واحد های موجود و تردد در طول 24 ساعت شبانه روز
• عرض هر لنگه درب
با توجه به موارد بالا و نوع نیاز هر ساختمان و انواع مختلف درب ها و همچنین نیازهای مختلفی که باید مورد توجه قرار گیرند، چند نوع جک پارکینگی وجود دارد که در اینجا به معرفی دو مدل از با اهمیت ترین آنها که شامل جک های پارکینگی الکترومکانیک و جک های پارکینگی الکترو هیدرولید است می پردازیم.
جک های پارکینگی الکترو مکانیک
اساس کار این جک پارکینگی بر اساس چرخ دنده ها و گیر بکس است و برای درب های سبک تر استفاده می شود که در ساختمان هایی با تردد کم و استفاده کمتر نصب می شود. همچنین این نوع جک برای درب هایی با عرض کم استفاده می شود. از لحاظ امنیت هم جک های الکترومکانیکی به مانند جک های الکتروهیدرولیکی است که از ایمنی بسیار بالایی برخوردار است اما شاید با درصد کوچکی از الکتروهیدرولیکی کم تر.
جک های پارکینگی الکترو هیدرولیک
روش کار این جک ها، با استفاده از فشار سیالات است. در درب های اتوماتیک هیدرولیکی عموما از روغن هایی که غیر قابل تراکم هستند استفاده می شود. این نوع جک ها برای درب های سنگین وزن که عرض زیادی دارند و مناسب ساختمان های پرجمعیت و پر تردد می باشد مانند: درب مجتمع های مسکونی، درب پارکینگ های عمومی، درب اماکن صنعتی و …
جک پارکینگی هیدرولیکی از قدرت و توانایی کارکرد بسیار بالایی برخوردار است و در مقایسه با جک های پارکینگی الکترومکانیکی از استهلاک پایین تری برخوردار است و همچنین از لحاظ امنیت سطح بالایی را برخوردار است یا بطور کلی درصدی از جک های الکترومکانیکی امن تر است.
عملکرد جک های پارکینگی
جک های پارکینگی در عملکرد نیز با یکدیگر متفاوت هستند که در موارد زیر چند تفاوت را نام میبریم:
1. زاویه باز شونده درب ها
2. ولتاژ مصرفی برق
3. جنس چرخ دنده ها
4. تایمر جهت بسته شدن درب ها درصورت عمل نکردن ریموت
که در انواع دربهای اتوماتیک و جکها متفاوت هست.
ساختار جک های پارکینگی
1. موتور: موتور الکترومکانیکی – موتور الکتروهیدرولیکی
2. حرکت: جک برقی تک سرعته – جک برقی دو سرعته
3. منبع تغذیه: منبع تغذیه 24 ولت-منبع تغذیه 220 ولت
4. انتقال نیرو: مارادونی یا حلزونی – تلسکوپی
موتور جک پارکینگی
• موتور الکترو مکانیک : (موتور الکتریکی و گیربکس) که دارای امنیت مطلوب و استفاده سبک است.
• موتور الکترو هیدرولیک : (جک و پمپ روغن) که دارای استهلاک کم و قدرت بالاست.
برای تعداد واحد های بالا باید از موتو الکتروهیدرولیک استفاده شود
حرکت جک پارکینگی
• جک برقی تک سرعته : جک تنها با یک سرعت مشخص از ابتدا تا انتهای مسیر باز و بسته می شود و سرعت آن تغییر نمیکن.
• جک برقی دو سرعته : جک با دو سرعت متفاوت درب را به حرکت در می آورد، از لحظه شروع حرکت تا کمی مانده به بسته کامل درب با سرعت اولیه که سریع تر است حرکت میکند و در آخر برای جلو گیری از ضربه و ایجاد صدای بالا با سرعتت ثانویه که کند و آرام است بسته می شود.
انتقال نیرو جک پارکینگی
• مارادونی یا حلزونی : طول اسن جک ها ثابت است و با چرخش شفت مارادونی خود نیرو را به درب می رساند.
• تلسکوپی : شفت جک در هنگام حرکت کوتاه و بلند می شود و درب را باز و بسته می نماید.
منبع تغذیه جک پارکینگی
• منبع تغذیه 24 ولت : این نوع از منبع تغذیه قابلیت نصب باتری را دارد که می تواند در هنگام قطعی برق به کار خود ادامه دهد.
• منبع تغذیه 220 ولت : این نوع منبع تغذیه معمولا قدرت بیشتری دارند و در هنگام قطعی برق می توات از ups استفاده کرد در غیر این صورت باید از خلاص کن دستی استفاده کرد.
مزایای استفاده از جک پارکینگ
1: بالا رفتن امنیت
استفاده از جک درب پارکینگ میتواند برای محیط شما امنیت را به وجود بیاورد. زیرا درب های ساده و قدیمی به راحتی توسط سارقین باز میشود و از لحاظ ایمنی بسیار ضعیف هستند زمانی که درب مجهز به جک درب پارکینگ باشد به راحتی قابل باز شدن و دسترسی توسط اشخاص بیگانه نیست. علاوه بر وجود خود جک که باعث مقاوم شدن درب می شود وجود قفل برقی روی درب باعث میشود درب به راحتی باز نشود ،پس از نظر ایمنی بسیار مفید واقع میشود.
2: ایمنی بیشتر برای عابرین پیاده
وسیله نقلیه برای وارد شدن به پارکینگ تا باز شدن در منتظر می ماند در این زمان ماشین بدون سرعت و خیلی با احتیاط و آرام وارد پارکینگ میشود بنابراین عابرین پیاده در امان هستند.
3: محدود شدن رفت و آمدها
در این مورد فقط افرادی که ریموت درب را دارند میتوانند از در وارد و خارج شوند این محدودیت امنیت را افزایش میدهد.
4: صرفهجویی در وقت
باز کردن درب های پارکینگ قدیمی برای ورود اتومبیل ها بسیار زمانبر است. افراد مجبور به خاموش کردن اتومبیل و پیاده شدن از خودرو میشوند تا درب را باز کنند و بعد از ورود به پارکینگ نیز باید از ماشین پیاده شده تا در را ببندند، این کار علاوه بر زمانبر بودن گاهی خطراتی را هم به دنبال دارد در تایم های آخر شب در خیابانهای خلوت امکان حمله سارقین است. در فصل زمستان و سرما احتمال لیز خوردن و مریض شدن است.